Så håller du dig säker online

I takt med att svenskar spenderar allt mer tid online blir det också viktigare och viktigare att känna till hur man håller sig säker när man rör sig i digitala miljöer. Även om risken för att just du ska bli utsatt är relativt liten så finns den ändå där, och det är vitkigt att känna till några av de mest grundläggande sakerna som krävs för att vara säker när man är ute på internet. 

 

Även om privatpersoner nu för tiden inte löper lika stor risk att bli utsatt för hackarattacker och liknande som företag gör finns det en hel del saker som man behöver tänka på för att se till att man är säker när man surfar online. I den här texten kommer vi att gå igenom några av de viktigaste sakerna att tänka på för att hålla sig själv säker när man rör sig på internet, oavsett vilken typ av surfning som man håller på med. Att ha en grundläggande förståelse för informationssäkerhet är någonting som enbart kan ses som någonting positivt och är kunskap som varje svensk kan dra nytta av. 

 

Se till att alltid ha ett bra antivirus installerat 

Detta är någonting som kan verka som relativt uppenbart, men det är ändå någonting som är väl värt att belysa för att säkerställa att det når ut till så många som det bara går. Ett antivirus är den första försvarslinjen som ens dator har mot skadliga program och intrångsförsök och är en oerhört viktig komponent när det kommer till att hålla sig själv och sin dator skyddad. Här finns det gott om olika alternativ, men det är i regel en mycket god investering att välja ett antivirus som kostar pengar snarare än någon av alla de gratisvarianter som finns där ute.  

Ha olika lösenord på olika plattformar 

Det är oerhört viktigt att man ser till att ha olika lösenord på alla plattformar som man använder sig av. Tyvärr så händer det med jämna mellanrum att lösenord läcks ut i olika hackerattacker, och att då ha olika lösenord på olika plattformar kan innebära att den som får tag i lösenordet inte kan använda detta för att sedan få tillgång till något av dina andra konton. Om detta känns för komplicerat är det värt att se till att man alltid har ett unikt lösenord till ens mail.  Detta är viktigt oavsett om man är ett företag eller en privatperson

Använd ditt sunda förnuft

Det är även viktigt att man använder sitt sunda förnuft när man surfar online. De allra flesta bedrägerier och brottsliga handlingar som svenskar blir utsatta för sker inte till följd av hackerattacker, utan istället social manipulation. Se därför till att vara oerhört vaksam på var information och länkar och se till att information verkligen kommer ifrån källan som uppges. Genom att göra på det här sättet blir det väldigt mycket lättare att sålla bort information och försök att åsamka skada gentemot dig. Logga exempelvis aldrig in på BankID genom en uppmaning av någon annan och om du är osäker är det bättre att helt enkelt avbryta det man håller på med.